Bavette en Ribeye: hoe bereid je ze?

Het ene stuk vlees is nog lekkerder dan de ander. Daarom is het juist zo fijn om te variëren met het avondeten. Krijg je bezoekers over de vloer, of wil je je partner lekker verwennen? Denk dan eens aan stukken vlees als bavette of ribeye. Hiermee scoor je zeker punten, en wij gaan je vertellen hoe je deze vleessoorten bereidt!

Bavette

Bavette kun je bereiden op de BBQ, maar het kan ook gewoon simpel in de koekenpan. Deze keer vertellen we je hoe je de bavette het beste kan bereiden op de BBQ:

  1. Haal de bavette op tijd uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Bestrooi het vlees met peper en zout. Grill het ongeveer één minuut aan beide kanten. Het liefste in het midden van de barbecue.
  3. Vervolgens laat je de bavette zo’n 3 minuten garen aan de zijkant van de barbecue.
  4. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het circa 8 minuten met rust voordat je het serveert.
  5. Net als bij een biefstuk, mag de bavette nog rood zijn van binnen. Maak het af door een lekkere saus erbij te serveren!

Ribeye

Je kan dit lekkere stuk vlees op meerdere manieren bereiden. Welke manier je kiest is volledig aan jou, dit hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeur. Je kan het bijvoorbeeld ouderwets in de pan bakken, lekker in het zonnetje op de BBQ of misschien zelfs Sous vide (vacuümgaren). Allemaal even lekker, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Je moet het altijd een ruime tijd voordat je gaat koken uit de koelkast halen, net zoals de meeste stukken vlees. Zo is het vlees mooi op kamertemperatuur als je het gaat bereiden. Ook raden we aan om het stuk vlees even droog te deppen voordat je het in de pan legt of op de barbecue gooit.

Wil je de ribeye bakken in de pan? Gebruik dan een ruime plak boter en eventueel wat kruiden voor de smaak. Wij raden aan om een kruid zoals rozemarijn te gebruiken. Om het vlees rare of medium rare wilt bakken (raden wij aan) moet je de eerste minuut de ribeye op hoog vuur bruin maken. Hierna zet je het vuur lager en gaar je hem – afhankelijk van hoe je je vlees wilt hebben – nog 3 a 5 minuten verder. Nog laatste tip: gebruik nooit, maar dan ook nooit een vork om het vlees te verplaatsen! Hierdoor verlaten de lekkere sappen het vlees, wat juist voor de smaak zorgt.