Wat is dessertwijn?

Een heerlijk dessert is wat iedereen lekker vindt en waarvan je goed kunt genieten. Maar wat drink je hierbij? En wat past er bij een bepaald dessert? Een dessertwijn is ideaal hiervoor en kun je vaak goed combineren met een lekker toetje, maar een dessertwijn kun je ook gewoon drinken zonder een dessert. Welke wijnen vallen hieronder? En hoe worden deze geproduceerd? Hier gaan wij je meer over vertellen en is het van belang dat je het goed doorneemt. Op deze manier kun je als je mensen een dessert serveert ook een lekker wijntje aanbieden die hierbij past.

Dessertwijn is vooral een verzamelnaam

Dessertwijn is niet een specifieke wijn, maar vooral een verzamelnaam voor verschillende soorten wijn. Over het algemeen zijn dit wijnen die je goed kunt combineren met een lekker dessert. Daarnaast kun je ze ook goed drinken zonder een dessert en kunnen ze op dit gebied ook heerlijk zijn. Het zijn vooral zoete wijnen die vooral gemaakt zijn met overrijpe druiven met een edele rotting. Een andere benaming voor deze wijnen is botrytiswijnen en deze wijnen vallen echt onder de zoete smaak. Over het algemeen worden deze wijnen geproduceerd in het Noordwest- en Midden-Europa. Daarnaast vallen versterkte wijnen hier ook onder zoals Port en is dit een Portugese wijn. 

Verschillende varianten van deze wijn

Een dessertwijn heeft verschillende variant, maar welke zijn dit nu precies? En bij welke desserts passen deze wijnen nou eigenlijk?

 

  • Alvear Moscatel – De Alvear Moscatel is een wijn met een oranje kleur met een oorsprong in Zuid-Spanje. Deze wijn heeft een intens aroma van rijpe vruchten en is alcoholrijk en verfrissend. Waar drink je deze wijn bij? Het is aangeraden om deze wijn te drinken in combinatie met een vruchten dessert.
  • Stefano Accordino Recioto Della Valpolicella – Dit is een rode Italiaanse dessertwijn, krachtige geur en een volle fruitige smaak. Ideaal in combinatie met een lekkere taart of cake en deze smaken samen is een fijne ervaring.
  • Mirabella de la Jauberti Monbazillac – Zoek je juist een wijn met een aparte fruitige smaak? Dan is deze wijn voor jou en is de smaak veelzijdig, zo kun je mango en ananas proeven. De smaak is heel vol en aanhoudend en vooral heel zoet. Een heerlijke verfijnde wijn en goed te combineren met vruchten desserts.

Waar kun je dessertwijnen kopen?

De vraag die nu nog overblijft, is natuurlijk waar je wijn kunt kopen. In principe kun je bijna in iedere slijterij een dessertwijn kopen, maar kan de keuze hierin weinig zijn. Op het internet kun je veel beter kijken naar een ruim aanbod, maar moet je wel goed kijken naar de aanbieder. Door het zoekterm ‘dessertwijn’ in te vullen krijg je een rijk aanbod in verschillende aanbieders. 

 

De zoekmachine zorgt ervoor dat alle top aanbieders bovenaan staan op de pagina en dit zijn vaak de beste aanbieders. Let wel op dat dit niet altijd het geval is en je ook goed naar de recensies kunt kijken. Hier kun je zien wat vorige klanten vonden van de aanbieder en kun je zien of je de aanbieder kunt vertrouwen. Is er een aanbieder met veel slechte reviews? Sla deze aanbieder dan over, het kan namelijk zijn dat een aanbieder een lange levertijd heeft of juist slechte kwaliteit levert.