Waarom smaakt koffie bitter?

Nederland is één van de landen in Europa die het meeste koffie drinkt. Volgens onderzoek van het CBS drinken we gemiddeld zo’n 240 liter koffie per persoon per jaar. Dat is niet voor niets, want het past perfect binnen onze cultuur. We drinken het bijna overal: in de kroeg, op het werk, thuis… Maar ook drinken we het de hele dag door. ‘S ochtends, ‘s avonds, bij een date of ontbijtje. Het is een belangrijk onderdeel binnen onze maatschappij.

Koffie is gelukkig ook erg gezond! Het bevat namelijk veel antioxidanten die goed zijn voor onze gezondheid. Daarnaast zorgt koffie ervoor dat je alert blijft en helpt het tegen vermoeidheid. Echter heeft elke soort koffie wel zijn eigen smaak en aroma. Zo is de smaak van Lavazza koffie niet te vergelijken met de koffiebonen van Illy. En zo is een cappuccino nog geen latte.

Koffie bitter? Dat kan komen door verschillende oorzaken: 

Zo kan de smaak van koffie bitter worden doordat het water waarmee het gemixt wordt te hard is of te zacht. Ook verschillende soorten koffiebonen en het brandproces kunnen voor een bittere smaak zorgen. Daarnaast kan het zijn dat de bitterheid wordt veroorzaakt door de cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel en kan daardoor de smaak beïnvloeden. 

Sommige mensen vinden de bittere smaak van koffie juist lekker, maar voor de meeste mensen is koffie bitter. Verder kan het ook liggen aan de manier waarop je de koffie drinkt. Voor sommige mensen smaakt koffie het beste als ze het door een zeefje drinken, terwijl anderen juist het bittere gevoel vermijden door de koffie met melk te drinken. 

Hoe dan ook; Probeer uit wat voor jou de beste manier is om koffie te drinken en je zult merken dat de bittere smaak minder erg wordt. Wil je de bittere smaak van koffie volledig vermijden? Dan kun je ook overstappen op thee. Thee is vaak minder bitter dan koffie.