Ruimte in perspectief

Voor de meeste mensen is de keuken al snel te klein. Er is geen plek om alle kookgerei, potten en pannen, eten enz. een plekje te geven. Dit is hinderlijk en leidt af van de hoofdzaak van de keuken, namelijk het bereiden van gerechten. Als de keuken te klein is dan moet je de ruimte in een ander perspectief bezien.

Er valt iets aan te doen, maar dan moet je wel met andere ogen naar je ruimte kijken en zien waar je winst kan behalen. De eerste stap is om verticaal te gaan denken. Dit houdt in dat je het potentieel van je muren gaat benutten, zodat je meer opslagmogelijkheden hebt.

Je kunt bijvoorbeeld je gesloten kasten vervangen door open planken aan de muur te hangen. Als je dat te ver vindt gaan dan kun er je ook voor kiezen om je kasten beter te organiseren door gebruik te maken van een ladeverdeler, omdat dit de aanwezige ruimte beter benut.

Zorg er in ieder geval voor dat je spullen op een logische wijze bij elkaar horen. Gooi bijvoorbeeld bestek niet op een hoop , maar gebruik hiervoor een bestekbak. Hoe beter georganiseerd des te gemakkelijker maak je het je zelf.

Deuren bieden ruimte

Gebruik de ruimte en zie ook een deur als een mogelijkheid om iets aan op te hangen. Rekjes zoals kruidenrekken passen waarschijnlijk perfect aan de keukendeur. Het voordeel is dat je het in ieder geval in één oogopslag ziet. Waarschijnlijk oogt het ook nog eens goed.

Je kunt ook altijd geperforeerde panelen ophangen, waaraan je pannen of pollepels kunt ophangen.

Als je tafels in de keuken hebt die veel ruimte in beslag nemen, dan zou je er aan kunnen denken om deze te vervangen voor opklapbare tafels. Na gebruik klap je ze in en je hebt weer meer ruimte. 

Heeft je mixer accessoires die altijd moeilijk zijn op te bergen omdat ze te groot en omvangrijk zijn? De ideale plaats om ze te bewaren is in de kom van de mixer. Ze passen perfect zonder dat er extra opslagruimte nodig is en ze zitten precies in de kom wanneer je je mixer wilt gebruiken, zodat je ook geen tijd verliest met onnodig zoeken.

Zijkanten van kasten

Het is verbazingwekkend om de verloren ruimte te zien als je goed kijkt naar je keuken. Als je kasten ruimte aan de zijkanten hebben, gebruik ze dan. Dit kan door een rail, beugels of zelfs planken toe te voegen.

Het is nog steeds een mysterie waarom zo veel keukens ongebruikte ruimte hebben tussen de bovenste kasten en het plafond? Je kunt deze kasten eenvoudigweg verhogen of ze op een hogere plek ophangen. Of gebruik anders de bovenkant van je kasten voor de opslag van grote en minder vaak gebruikte artikelen.

Zorg er in ieder geval voor dat er geen rommel is, dus geen half lege zakken die in de kasten slingeren. Gebruik dozen of organizers zodat je alles direct kunt terugvinden en waardoor je door de organisatie ook weer meer ruimte creëert. Je kunt ook beweegbare trolleys plaatsen of draaiplateau ’s.